2. ročník „Cyklojazdy ŠTEFÁNIK100“

       V sobotu 2. mája 2021 bol od rána čulý ruch v okolí  Mohyly M.R. Štefánika  pri Ivánke pri Dunaji. Cyklistickí  nadšenci  z celého Slovenska sa chystali  na štart 2. ročníka „Cyklojazdy ŠTEFÁNIK100“. Odštartovalo celkovo 21 cyklistov a 19 ich aj cyklojazdu dokončilo. Tento ročník mal tak najpočetnejšiu účasť v historii. Zanietení športovci prišli z viacerých častí Slovenska, okrem Bratislavy a jej okolia aj zo Šale, Galanty, Banskej Štiavnice, Banskej Bystrice a zo Žiaru nad Hronom.

     Účastníci cyklojazdy položili o 08.00 hodine  veniec k pamätníku gen. M.R. Štefánika,  spoločne sa odfotografovali a  za mierneho dažďa  vyrazili na svoju  viac ako 180 kilometrovú púť. Onedlho dážď prestal, ale počas celej trasy bolo zamračené,  teplota 12 stupňov a fúkal silný západný až severozápadný vietor o sile 25-45 km/h s nárazmi do 75-90 km/h.

      Celkový čas cyklojazdy bol 8 hodín aj s troma prestávkami  a to v Trstíne 10 min., na Bradle 45min. a v Sološnici 10min. Čistý čas prejazdu tak činil 6 hod. a 55 minút. Naspäť, do cieľa v Ivanke pri Dunaji, dorazili cyklisti o 16 hod. a 15 minúte.

     Počas trasy  bola cyklistami nameraná priemerná rýchlosť 27,5 km/h, pričom najvyššiu rýchlosť, a to až  65 km/h, zaznamenali prístroje v zjazdoch z Bradla alebo z Pezinskej Baby. Celkovo urazili  cyklisti trasu v dĺžke 185 km s prevýšením 1698 výškových metrov. 

     Dojazd na samý vrchol Bradla bol tento ročník  cyklojazdy aj hodnotený. Po statočnom boji so silným vetrom v cieli sa víťazom stal Dominik Pastyrovič, ktorý získal vecný dar a diplom. Druhý a tretí v cieli dojazdu,  Dávid Koleda a Tomáš Knapko, boli odmenení diplomami. Uznanie samozrejme patrí všetkým účastníkom, ktorí finišovali pod mohylou a po spoločnom fotení a krátkom občerstvení obrátili svoje bicykle naspäť do Ivanky pri Dunaji.

     Miloš Lisický, zakladateľ tejto cyklojazdy, hlavný organizátor a aj účastník všetkých doterajších troch ročníkov, bol po dojazde  k mohyle pri Ivánke pri Dunaji stručný v  hodnotení jej priebehu keď povedal: „Počasie nám neprialo, ale je to výzva každý rok. Máme to zvládnuté, cieľ je  splnený. Tešíme sa na budúci ročník“. Neskôr dodal, že budúci ročník bude uskutočnený v podobnom štýle, postavený na  dobrovoľnosti sponzorov a účastníkov. Podľa neho je na akcií tohoto typu náročnosti „optimálny počet účastníkov do 30 osôb, takže väčšia propaganda nie je ani žiadúca. Do povedomia sa táto akcia dostáva práve zúčastnenými cyklistami z minulých ročníkov“.

     A aj  my veríme, že sa s týmito nadšenými športovcami stretneme na dalšom, 3. ročníku „Cyklojazdy ŠTEFÁNIK100“, a pripomenieme si tým tragickú nehodu, pri ktorej zahynul generál M.R. Štefánik pri návrate do vlasti dňa 4. mája 1919.     

    Na organizácií tohoto ročníka „Cyklojazdy ŠTEFÁNIK100“ sa podieľali Slovenská Oska, Compel Industries s.r.o. a Spoločnosť M. R. Štefánika.

Autorka: Mgr. Miroslava Roháčová
Foto: autorka a Jozef Buffa

Partneri